Project Description

Zwaardboot Cormoran

Korte geschiedenis historisch schip

Schepen van de Franse Cormoran klasse zijn te herkennen aan het beeld van de aalscholver bovenaan het zeil.

De zwaardboot van het type Cormoran behoort tot de kleine klassieke zeilschepen die in Bretagne veelvuldig voorkomen en die tevens heel vaak te zien tijdens samenkomsten van traditionele zeilschepen. Er bestaan zeker wel honderden varianten.

De scheepswerf Jézéquel de Carantec, gelegen in de baai van Morlaix in Bretagne en opgericht in 1910, bouwt al 4 generaties lang heel wat houten cormorans.

Sinds zijn ontstaan typeert de Cormoran het zeelandschap in de Baai van Morlaix.

Volgens de woorden van scheepsbouwmeester Charles Raillard in 1922 ligt de zwaardboot van 4,50 m voor strand, riviermondingen en haven aan de oorsprong.

De belijning en vormen van het schip dat in 1934 Cormoran wordt genoemd – en dus strikt gebouwd is volgens de geldende klassevoorschrfiten – zijn geëvolueerd naar een steeds meer en meer performante regatta. De Cormoran wordt nog steeds gebouwd, maar dan wel in polyster met afwerking in hout.

Restauratie scheepsmodel

Deze Franse zwaardboot (een zeilsloep) van de Franse Cormoran klasse  onderging  een lichte restauratie. De steunen voor het droogvallen zijn hersteld. Het grootzeil en de fok zijn terug opgetrokken en op de respectievelijke klampen vastgemaakt. Enkele touwen zijn vervangen.