Project Description

Tartane

Korte geschiedenis historisch schip

Een tartane is een klein schip dat werd ingezet in de visserij en het vrachtvervoer in het Middellands Zeegebied. Ook zeerovers hebben gebruik gemaakt van de tartane. Naar verluidt is de naam ontleend aan een Arabisch woord, namelijk taridan dat schip betekent.

De tartane is een 300-tal jaar in gebruik geweest tot in de late 19de eeuw en tot zelfs het begin van de 20ste eeuw. Kenmerkend is de enkele mast met een groot driehoekvormig zeil, de ‘voile latine’ genoemd. De vrij brede holle romp is zeer geschikt voor het vervoeren van vracht. Kenmerkend zijn de puntvormige ‘pointue’ uiteinden.

Meer info over de tartane: zie het rijkelijk geïllustreerd werk ‘Et voguent tartanes et voiles latines….’ van Pierre Blash (in te kijken in de bibliotheek van de School voor Scheepsmodelbouw).

Restauratie scheepsmodel

Deze vissersboot ‘pointue’ heeft verschillende herstellingen ondergaan, namelijk de kaapstaander en de boegspriet zijn onder handen genomen. De stagen zijn terug strak gespannen. Verder is het model volledig opgekuist.