Project Description

Friese wildschieter

Een wildschieter (wyldsjitter in het Fries) is een Friese boot die speciaal is ingericht voor de jacht. Om niet op te vallen is deze boot licht en vooral laag gebouwd. Het betreft een platboomde boot met licht gebogen, sterk vallende voorsteven en een rechte steil staande achtersteven. De kop en het achterschip zijn rond, maar sterk weggeveegd. Het boord valt breed open tot aan het berghout. Het boeisel valt binnenwaarts. De romp is gestrekt en heeft bijna geen zeeg. Op een kleine plecht na is de boot geheel open. Vroeger was de boot uitgerust met één smal zwaard. Later gebruikt men twee ronde, brede zwaarden.

De wildschieter is het kleinste ronde Friese schip uit de familie van de tjotters. Doorgaans is  ze 4,30 meter lang en heeft ze een diepgang van 12 cm, zodat er ook op ondergelopen land kan gevaren worden. De boot kan onhoorbaar, zonder golven, door het water glijden.

De bemanning bestaat uit een roeier en een jager. In de herfst, als de eenden, ganzen en zwanen neerstrijken op de Friese meren tijdens hun trek naar het zuiden, roeit men naar het jachtgebied. De jacht op ganzen vindt plaats in de vroege ochtend en in de namiddag. Men wikkelt de riemen in lappen, zodat zij geen geluid maken. Als er een koppel vogels in de buurt is, neemt de jager languit liggend plaats achter het ganzenroer, een zwaar kaliber geweer met een lengte van 2,70 meter. Het ganzenroer ligt in een speciaal holletje geladen met hagel. De jager schiet wanneer de vogels net boven het water opvliegen. Een goed schot levert 20 tot 30 vogels op.

www.ssrp.nl

www.wikepedia.be