Project Description

Chinese jonk

Korte geschiedenis historisch schip

Een jonk is een zeilschip ontwikkeld in China. Het is een vergrote sampan.  De kleinste schepen van het type jonk hebben nog steeds de kenmerken van een sampan, namelijk een brede platte kielplank die aan de voor- en achterzijde omhoog gebogen is, met aan de zijkanten daarop aangebrachte nagenoeg verticale zijden.

Het afronden van de kimmen en het hoog opboeien en aanbrengen van tussenschotten, maakt van een sampan een jonk.  Jonken konden en kunnen nog steeds in alle maten voorkomen. De kleine worden geroeid of geboomd, de grotere kunnen meerdere masten hebben met langsscheepse zeilen (vroeger van bamboe), die de karakteristieke zeillatten bezitten, het zogenoemde jonkzeil.

Bron: www.wikipedia.org

Restauratie scheepsmodel

In opdracht van de Vrienden van het Nationaal Scheepvaartmuseum Antwerpen heeft Maurice Kaak, in samenwerking met de modelbouwers, een uniek model van de Chinese jonk volgens de regels van de kunst gerestaureerd. Deze restauratie werd ter plaatse uitgevoerd en heeft een honderdtal uren gevergd. Veel aandacht is naar de zeilen gegaan, want heel wat touwwerk en blokken, die deel uitmaken van de tuigage, waren verdwenen, eveneens onderdelen van het dek en de luiken.

In september 2014 heeft een Chinese delegatie op hoog niveau het MAS bezocht. Bij het zien van het gerestaureerde model was het hoog bezoek uit China laaiend enthousiast. Resultaat: deze Chinese jonk is sinds oktober 2014 voor twee jaar in bruikleen tentoongesteld in het Scheepvaartmuseum in Shanghai.