Project Description

Antwerpse sloep

Korte geschiedenis historisch schip

Tot het einde van de 19de eeuw bezit Antwerpen een eigen vloot van vissersschepen. Er is mee gevist op kabeljauw op de Vlaamse Banken en in de zomer zelfs tot in IJsland. Bij terugkeer komt de visvangst rechtstreeks op de mark in Antwerpen terecht.

De Antwerpse sloep is een volledig  gedekt schip met vooraan een rechte steven en achteraan een brede spiegel. Het is kottergetuigd (langsgetuigd) en is uitgerust met een grootzeil, gaffeltopzeil, een fok en een kluiver.

Afmetingen: ca.19,5 x 5,9 m – Tonnage: 45 à 50 ton.

De ‘Etat Général de la Marine Marchande Belge’, een publicatie van de Courrier d’Anvers uit 1947, spreekt voor Antwerpen van 24 zeegaande vissersshepen. Sommigen hoorden toe aan bekende Antwerpse reders zoals J. Van Baelen & Co, J. Van den Benden, enz… Andere sloepen waren eigendom van in Antwerpen bekende schippers als Sibick, Goovaerts, Goossens, enz…

Bron:

  • Inventarisatie Varend Erfgoed – deelinventaris – houten kustvissersvaartuigen -Tom Lenaerts – onderzoeker varend erfgoed
  • Schepen op de Schelde – M. Seghers en R. De Bock

Restauratie scheepsmodel

De Antwerpse sloep is flink onder handen genomen. Vooreerst is het model volledig gereinigd.Er is hard gewerkt aan de verstaging en het lopend want. Zo is het lopend want herschikt en weer vastgemaakt. De boegspriet is terug geplaatst en vakkundig getuigd. Ook is de mast voorzien van bakstagen.

De twee mastbanden – ter bevestiging van de stagen (touwwerk) – zijn vastgezet. Het topzeil is hoger gehesen en er is een mastband geplaatst. Een nieuw gemaakt windvaantje siert de masttop, die een witte verflaag kreeg.

De toegang tot het ruim is nu voorzien van een nieuw in het groen geschilderd deurtje. Verder zijn er zijn enkele klampen bijgeplaatst.

Het model is vervolledigd met een nieuw anker en eveneens een nieuw werkbootje dat vastgebonden is op het luikhoofd.