De School
De oorsprong van de School
De oorsprong van de School voor Scheepsmodelbouw te Baasrode gaat terug tot de jaren tachtig van vorige eeuw.
Als Maurice Kaak een dertigtal jaar geleden als raadgever toetreedt tot het bestuur van de vzw Scheepvaartmuseum Baasrode, zijn er slechts twee bestuursleden. Voorzitter Jean Heuninck en zijn assistent Paul Maes nemen alle functies waar.
De bekommernis van het bestuur spitst zich in hoofdzaak toe op het optimaliseren van de collectie met verantwoorde modellen van schepen die ooit op de overblijvende werven Van Damme en Van Praet werden gebouwd. De enkele tentoongestelde modellen stellen schepen voor van vreemde herkomst, die niets met de plaatselijke geschiedenis te maken hebben. Bovendien zijn het dan nog bouwdoosmodellen, vereenvoudigd en dikwijls misvormd. Voor het bestuur is het heel duidelijk: zelf modellen bouwen in eigen beheer is de boodschap. Als nieuw bestuurslid neemt Maurice met volle overtuiging de leiding van deze missie op zich.
In deze jarenlange periode bouwt hij samen met de modelbouwers zo een 54-tal modellen. Deze collectie is te zien in het Scheepvaartmuseum Baasrode.
School voor Scheepsmodelbouw
In maart 2014 besluiten de modelbouwers samen met Maurice en een groep sympathisanten een eigen koers te varen. Zo is de School voor Scheepsmodelbouw tot stand gekomen. Als onafhankelijke vzw is de School een nog “jonge” vereniging met meer dan 30 jaar ervaring. Maurice Kaak heeft als meester-modelbouwer de leiding over het atelier.
De School heeft uiteraard onder eigen vlag verschillende nieuwe projecten opgestart. De collectie modellen breidt alsmaar uit. Enkele recente modellen zijn uitgestald in de inkomhal van het atelier.
Sinds haar oprichting heeft de School in de nautisch-maritieme sector al heel wat bekendheid verworven binnen Vlaanderen en Nederland. Ook internationaal staat de School er door o.a. de restauratie van een Chinese vissersjonk. Het restauratiewerk van de School prijkt nu voor twee jaar in het China Maritime Museum te Shanghai.