Erfgoeddag is er ook voor scholen. En wel 2 volle weken. Tussen 17 en 28 april 2023 ontvangen de School voor Scheepsmodelbouw en de Provinciale erfgoedsite Scheepswerven Baasrode scholen uit de regio. Zo ontdekken de jongelui (tweede graad basisonderwijs) hoe beestig mooi het lokale nautisch erfgoed wel is.

 Beesten aan boord! Vissen vangen!

Wat zou dat toch nu kunnen betekenen? Bij vissen kan je nog wel een voorstelling maken. Het beeld van gaan vissen met een boot doemt zo in je op. Maar hier valt wel meer over te vertellen. Hier bouwde men tal van vissersboten, elk met hun eigen verhaal, uitrusting, vissersnetten en ander tuig waarmee de visser op vissenjacht ging. Zich andere ‘beesten’ aan boord voorstellen, ligt misschien al wat minder voor de hand. Nochtans hebben dieren altijd al meegevaren; van huisdieren, vee, trek- en lastdieren tot een minder gewenste muizenkolonie. Bovendien is ook de scheepvaarttaal een beestenboel en verwijzen talloze scheepsonderdelen naar het dierenrijk.

Programma: Visserijschepen uit de streek, een visnet nader bekijken, meer leren over het vissen, ontdekken welke dieren mee aan boord gingen, al wandelend quizzen op de werf en raden welke dieren zich verstoppen in scheepsonderdelen, een vissersknoop maken, een leuk voorleesmoment…

Wanneer: tijdens de Erfgoedweek tussen 17 en 28 april 2023 telkens op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 9 tot 12 uur.

Gratis op afspraak – reeds volzet

In samenwerking met de Provincie Oost-Vlaanderen / Provinciale erfgoedsite Scheepswerven Baasrode.