De School kan bogen op een palmares vol historische scheepsmodellen. De kennis over historische schepen en oude bouwtechnieken blijft doorleven op de plaats waar ooit een negental scheepswerven waren. In de School zie je hoe de modelbouwers vertrekkend van een plan tot een volledig afgewerkt model komen. De School bouwt simultaan verschillende modellen, waaronder de heemer.

De heemer in de eindfase

Tijdens Open Monumentendag zie je van nabij hoe de bouw van dit scheepstype al behoorlijk gevorderd is. De bouw is in de eindfase. De mast en de zeilen zijn afgewerkt. De romp en het interieur moeten nog op kleur gebracht worden. Hierna enkel nog optuigen. De modelbouwers weten je nog veel meer over de heemer te vertellen.

Meer weten over de heemer

De heemer is een typische werkboot en was vroeger te vinden op smalle wateren in Vlaanderen. Voor het eerst duikt de naam op in een tolreglement uit het begin van de 13de eeuw voor de steden van het Zwin als ‘hout-eemer’ en vermeld bij de roeiboten.

Dubbelproject

Bijzonder is de samenwerking tussen de School in Baasrode en Tolerant in Rupelmonde. Twee confraters uit de nautische erfgoedwereld zijn momenteel bezig met de bouw van het scheepstype ‘heemer’. De School neemt het schaalmodel voor haar rekening. Tolerant bouwt een replica op ware grootte in samenwerking met Maurice Kaak, meester-modelbouwer van de School voor Scheepsmodelbouw. Eens het project afgerond, krijgt het publiek de heemer te zien in twee versies. Beide versies volgen hetzelfde plan van het historische schip zoals eertijds gebouwd op de Baasroodse werf De Landtsheer.

Kom naar de School want er valt heel wat te beleven

  • De heemer in de spotlight
  • Demo modelbouw
  • Demo touwslagen
  • Mini-tentoonstelling historische modellen

 Wanneer   

zondag 8 september 2019 van 10 tot 18 uur

 Waar                             

De School voor Scheepsmodelbouw, Provinciale erfgoedsite Scheepswerven Baasrode, Sint-Ursmarusstraat 135, 9200 Baasrode

Gratis toegang

 

De bouw van het scheepstype ‘heemer’ komt tot stand met de steun van de Provincie Oost-Vlaanderen.